Overslaan naar content

Het leven als zzp’er lijkt soms een droom: je bepaalt je eigen uren, verdient een lekker uurtarief en kiest zelf welke opdrachten je aanneemt. Meteen naar de Kamer van Koophandel dan maar om je in te schrijven als zonnepanelenmonteur? Wacht nog héél even, want achter de schermen komt er meer bij het ondernemerschap kijken dan je denkt. Wij zetten de voor- en nadelen op een rij.

#1 Hoog uurtarief vs. vast salaris

Laten we beginnen bij de reden waarom veel zonnepanelenmonteurs voor zichzelf willen beginnen: geld. Als zzp’er bepaal je je eigen uurtarief. Per uur verdien je daardoor vaak meer dan in loondienst. Waarom we dan niet allemaal als zelfstandige werken? Omdat dit plaatje verre van compleet is.

Van dat uurtarief gaat namelijk nog een hoop af. De Belastingdienst komt langs en wil een flink percentage, je bent geld kwijt aan scholing en je moet zelf investeren in het juiste gereedschap om je werk goed uit te voeren. Dingen die in loondienst allemaal bij je werkgever liggen. Daar is je salaris ook echt wat je per maand te besteden hebt.

#2 Boekhouding bijhouden vs. geen administratie doen

Over salaris gesproken: dat komt als je in loondienst bent automatisch elke maand op je rekening. Hier hoef je niets voor te doen – behalve werken uiteraard. Als zzp’er komt er pas geld binnen als je facturen hebt gestuurd. Die je vervolgens in de boekhouding moet verwerken.

Deze administratie kost tijd. Grote kans dat je je zondag niet op het voetbalveld of met vrienden spendeert, maar achter je laptop, starend naar cijfers. Daar gaat je ‘vrije’ zondag.

#3 Vakantie en ziekte zelf opvangen vs. doorbetaald krijgen

We zeiden al dat je uurtarief als zzp’er niet het hele verhaal vertelt. Je inkomsten willen namelijk nog weleens stilliggen. Ga je drie weken op vakantie in de zomer? Dan komt er drie weken geen geld binnen. Ziek? Hetzelfde verhaal. Kun je niet werken vanwege storm, kou of regen? Je snapt het.

In loondienst krijg je elke maand salaris. Ook als je langs de Spaanse Costa flaneert of met een flinke griep op bed ligt. Stel dat je als zzp’er ongeveer 6 weken per jaar niet kunt werken, dan is dat al 1,5 maandsalaris dat je mist tegenover loondienst.

#4 Verzekeringen zelf regelen vs. geregeld via werkgever

Nog even over ziek zijn gesproken: een griepje kun je prima zelf opvangen. Maar wat als je een ongeluk of langdurige ziekte krijgt? Dan heb je als zzp’er geen vangnet. Daarom is het verstandig om je te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Voor ondernemers in de bouw kosten deze verzekeringen echter vaak honderden euro’s per maand.

En dan hebben we het nog niet gehad over andere verzekeringen die je nodig hebt. Voor je bedrijfsbus, gereedschap, materiële schade en aansprakelijkheid bijvoorbeeld. Tel je de premies op, dan ben je wederom een paarhonderd euro verder. Werk je in loondienst, dan regelt (en betaalt) je werkgever al deze verzekeringen. Wel zo makkelijk.

#5 Zoveel mogelijk uren maken vs. een vast aantal uren werken

Als zzp’er heb je zelf de touwtjes in handen. Die vrijheid vind je nergens anders. Daar staat tegenover dat je wel zelf je planning moet maken. En omdat je per uur betaalt krijgt, is de verleiding groot om veel te werken. Voor je het weet ben je 10 uur per dag, 6 dagen per week zonnepanelen aan het installeren.

In loondienst regelt je werkgever de planning. Bij Zelfstroom betekent dit dat je van maandag tot en met donderdag werkt van 7.00 tot 16.00 uur, en op vrijdag van 07.00 tot 14.00 uur. Bovendien doe je maar één klus op een dag, waardoor overwerken zelden nodig is.

#6 Geen extra’s vs. goede (bonus)regelingen

Als je voor jezelf werkt, moet je zelf geld opzijzetten voor bijvoorbeeld vakantie. In loondienst ontvang je vakantiegeld. Hetzelfde geldt voor pensioen: als zzp’er dien je zelf te zorgen voor een potje voor je oude dag. Bij de meeste werkgevers – waaronder Zelfstroom – bouw je automatisch pensioen op.

Daarnaast zijn er nog andere extra’s die je als zelfstandig zonnepanelenmonteur misloopt. Zo krijg je zodra je in dienst komt bij Zelfstroom (en minstens 6 maanden ervaring hebt) een tekenbonus van € 1000,-. Behaal je je doelen, dan krijg je nog eens € 300,- per maand bruto bonus. Genoeg geld om lekker van op vakantie te gaan of eindelijk met die verbouwing te beginnen.

#7 Alleen werken vs. met collega’s werken

De naam zegt het al: als zelfstandige werk je in je eentje. Natuurlijk kun je samenwerkingen aangaan met andere zzp’ers en bouw je een vast netwerk op. Maar echte collega’s? Die heb je niet.

In loondienst daarentegen werk je in een vast team. Je gaat samen het dak op, leert elkaar kennen en bouwt een band op. Bij Zelfstroom groeien veel collega’s uit tot vrienden. En wat is er leuker dan elke dag samen met je vrienden op pad te mogen?

Werken als monteur zonnepanelen bij Zelfstroom?

Je leest het: stiekem komt er meer kijken bij het leven als zzp’er dan je in eerste instantie denkt. Zoveel dat de voordelen voor jou misschien niet opwegen tegen de nadelen. Zoek je een fijne werkgever waar je zekerheid én vrijheid krijgt? Zelfstroom is altijd op zoek naar monteurs.

Je krijgt bij ons direct een vast contract en ontvangt een topsalaris. Naast de genoemde regelingen, werk je altijd met de beste materialen en gereedschappen. Ook zorgen we ervoor dat je maximaal 60 kilometer hoeft te rijden vanuit je vestiging, zodat je nooit uren onderweg bent naar je klus.

Klinkt goed? Neem dan contact op met onze recruiter Vivian via 06-29763681 of mail je gegevens naar vivian.van.schendel@zelfstroom.nl.



Kopje koffie doen?

App of bel direct: +31 (0) 6 29 76 36 81